De ce nu e bine să îți montezi singur prizele prin casă

De ce nu e bine să îți montezi singur prizele prin casă

De ce nu e bine să îți montezi singur prizele prin casă

În urmă cu un an și un pic, prin preajma Crăciunului, m-am apucat cu tata să zugrăvim, iar cu ocazia asta am schimbat prizele și întrerupătoarele. Niciunul dintre noi nu este electrician autorizat, niciunul dintre noi nu avem cunoștințe avansate de electrică, dar ne-am descurcat. Sau cel puțin, așa am crezut noi.

Priza foc

După vreun an, adică în urmă cu ceva timp, am constatat că mirosea a fum pe hol. Fum din acela de plastic ars. Cablurile arse au un miros specific, imediat îți dai seama despre ce e vorba când îl simți. La scurt timp, s-a luat curentul în toată casa, o siguranță a sărit. Ceva nu era în regulă. Am luat curentul în întreaga casă și am pornit să investighez problema. M-am dus evident la priza de la care mirosea a ars, a încins. Am desfăcut-o și am observat că era topită și cablul ars cam o palmă în spate. Uite așa ia omul foc frate.

Era vina mea, nu montasem cum trebuie acea priză, acel cablu, Se atinsese fir cu fir, neizolat, din cauze pe care nu le cunosc. Poate de la ceva seism ușor s-au mișcat cablurile în spatele prizei, nu pot să-mi dau seama, sau pur și simplu nenorocirea când e să se întâmple, se întâmplă.

Cel mai bine atunci când ai de montat prize și întrerupătoare, este să apelezi la oameni care se pricep cu adevărat la așa ceva, la electricieni autorizați, chiar dacă pare o sarcină simplă. Noi românii avem un obicei destul de prost, încercăm să facem noi tot ce pare simplu chiar dacă nu avem calificarea necesară. Pierdem din vedere multe aspecte pe care nici nu avem cum să le cunoaștem, precum aranjarea firelor în doza din spatele prizei astfel încât totul să fie ok. Nu degeaba cineva primește o calificare în urma căreia poate să vină fără probleme să schimbe prizele. Sunt de părere, acum, după această pățanie, că românii trebuie să fie ca nemții, adică să știe să facă un singur lucru dar bine, nu să-și bage nasul peste tot doar pentru că li se pare simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonApel tarif normal
×